YouTube: Het grootste videoplatform ooit

Ooit van PewDiePie gehoord, nee? Misschien dat Smosh je al iets meer aanspreekt. Gaat er dan nog steeds geen belletje rinkelen? NigaHiga, Jenna Marbles of SkydoesMindcraft zijn mijn laatste pogingen om je aan te spreken. Als je nu denkt; waar heb je het over? Dan heb je duidelijk een trend gemist op social media. Ik heb het over de grootste kanalen die bestaan op het mediaplatform YouTube. Ah, begrijp je nu waar ik eigenlijk naar toe wil?

YouTube is opgericht in februari 2005 en werd eigenlijk pas echt gelanceerd in november 2005, toen investeerde de investeringsmaatschappij Sequoia drieënhalf miljoen euro in het platform (Dutch Cowboys, 2016). Al in de maand april deed Sequoia hier nog acht miljoen euro bovenop. In oktober 2006 nam Google het videoplatform over voor 1,65 miljard dollar (Dutch Cowboys, 2016). Deze overname betekende het begin van een enorme groei voor YouTube. Een leuk feitje is dat YouTube oorspronkelijk is opgericht door 3 medewerkers van PayPal, die waarschijnlijk na deze overname nooit meer hoeven te werken. YouTube werd vooral bekend door het online zetten van illegale filmpjes van onder andere de Olympische Spelen. Via rechtswegen is het ontzettend moeilijk om deze filmpjes weer van het internet te verwijderen.

Nu we iets meer weten over het ontstaan van YouTube kunnen we kijken naar de enorme groei die het videoplatform heeft doorgemaakt in de afgelopen 11 jaar. We kunnen wel degelijk zeggen dat YouTube booming is op het moment. Na de lancering van HD-video’s in december 2008 (720p) nam de groei van YouTube alleen maar toe. In oktober 2009 werd het niveau bereikt van 1 miljard views per dag, dat zijn 11,574 video’s per seconde (Dutch Cowboys, 2016). In november 2009 werd ook Full HD-video’s (1080p) gelanceerd op het platform. In mei 2010 groeide mede daardoor het aantal bekeken video’s per dag naar 2 miljard (Dutch Cowboys, 2016). De groei werd gestimuleerd door het ontwikkelen van Trueview Ads, waardoor adverteerders meer uit hun advertenties konden halen. Trueview Ads zijn videoadvertenties die je na 5 seconden kunt overslaan, de adverteerder hoeft alleen voor de advertentie te betalen als deze geheel is bekeken (Advertising Age, 2016). In december 2011 kreeg het hele platform een geheel nieuwe uitstraling. In 2012 groeit het aantal dagelijkse views naar 3 miljard en in datzelfde jaar wordt de eerste video 1 miljard keer bekeken. Leuk om te weten dat het hier gaat om de muziekvideo van PSY, het liedje heet Gangnam Style.

De vraag is echter, wat maakt YouTube nou zo succesvol? Is Facebook niet ook een groot platform om video’s op te delen? Waarom is Facebook dan niet zo populair voor het delen van die video’s als YouTube is geworden?

De eerste reden is dat YouTube succesvol wordt door jou, ja ik heb het inderdaad tegen jou. Jij bent degene die YouTube succesvol maakt. Iedereen kan video’s uploaden en video’s kunnen worden gemaakt door mensen zoals jij en ik. Dat spreekt vooral aan bij een grote doelgroep.
Daarnaast gebruiken grote artiesten YouTube maar al te graag als platform voor hun muziekvideo’s. YouTube heeft namelijk geïnvesteerd in een sterk content ID-systeem (OG film Productions, 2017). Dat klinkt moeilijk, maar is het niet. Iedere video die op YouTube geupload wordt, wordt gecontroleerd door dit systeem. Als de video copyrights bevat dan wordt de video geweigerd. De gebruiker kan vervolgens zelf kiezen om de video te verwijderen of deze video tijdelijk te laten blokkeren.
Als derde reden geeft YouTube een redelijk accuraat beeld van het aantal bekeken keer van een video. YouTube telt een view pas als de video 30 seconden of langer is bekeken (OG film Productions, 2017). Ter vergelijking, Facebook en Instagram tellen een view al na 3 seconden. Het samenvoegen van Google en YouTube is een andere belangrijke reden voor het succes van YouTube. Wie via Google een zoekterm invult, zoekt ook gelijk in de database van YouTube. Het is daarom niet gek als je op Google de termen ‘video’ en ‘Olympische Spelen’ invult dat je wordt overladen met filmpjes van YouTube.

Het punt is dat iedereen geld kan verdienen met YouTube. Écht iedereen! Je krijgt gewoon een bepaald bedrag afhankelijk van de hoeveelheid views je hebt. Als gebruiker kun je ervoor kiezen om je video’s te laten gebruiken door anderen, zodat zij ook geld krijgen voor de views die zij ontvangen. Dat heeft als voordeel dat je als gebruiker daar ook niet voor hoeft te kiezen. Gebruikers die jouw video dus uploaden worden door het content ID-systeem geweigerd. Jouw video is dus echt van jezelf en kan dus niet zomaar worden gebruikt door anderen.

Geen wonder dat YouTube zo sterk is gegroeid. Je kunt er van alles vinden, er is voor iedereen iets anders. Daarnaast is YouTube sterk gereguleerd, zonder daarbij de creatieve vrijheid van gebruikers te schaden.

Maar waar is YouTube tegenwoordig in zijn groei? Met 800 miljoen unieke gebruikers per maand heeft YouTube zijn groei zeker doorgezet. Even een klein feitje tussendoor, 800 miljoen gebruikers per maand is meer dan de totale populatie van Europa. Per minuut wordt er ongeveer 72 uur aan videobeelden toegevoegd aan het platform. YouTube is nummer 2 zoekmachine in de wereld, daarmee is YouTube groter dan Bing, Yahoo, Ask en AOL bij elkaar opgeteld. Inmiddels is YouTube gegroeid naar 4 miljard uur aan gekeken video’s per maand. Een kleine optelsom brengt je dan bij 450.000 jaar aan video’s die elk maand worden gekeken (Dutch Cowboys, 2016).

Voor de toekomst verwacht ik dat YouTube nog niet is uitgegroeid. Wel zal de groei wat stagneren in de toekomstige jaren, vooral omdat al zoveel mensen YouTube gebruiken. Er is minder markt te winnen en dat zal YouTube gaan merken in de groei voor de komende jaren. Als we echt ver vooruit kijken verwacht ik dat er een combinatie van verschillende platforms zal ontstaan. Uiteindelijk verwacht ik dat er een groot platform zal ontstaan waarin YouTube, Facebook, Instagram, WhatsApp en andere grote sociale platformen de krachten zullen combineren. Maar om eerlijk te zijn, dat zal naar mijn verwachting nog wel even gaan duren.

Misschien dat je nu nog even PewDiePie, Smosh en NigaHiga zelf wilt ondervinden? YouTube is het ultieme moderne platform voor creatievelingen.

Mijn meeloopdag bij Rackmount.IT

Ik heb mijn op mijn meeloopdag meegelopen met Mark van der Pijll. Mark is werkzaam bij Rackmount.IT, een bedrijf dat is opgericht in 2010 door Erik Cantineau. Rackmount.IT is een Besloten Vennootschap.

Rackmount.IT speelt in op een vraag die in Nederland nog niet voorzien wordt door een ander bedrijf. Het bedrijf verkoopt Rack Mount Kits. Dit zijn stalen frames om kleinere firewalls in te monteren zodat ze veilig kunnen worden opgeborgen in een grote computerkast. Veel bedrijven die deze kleinere firewalls leveren, leveren daarbij ook een Rack Mount Kit. Deze zijn echter van slechte kwaliteit, omdat hier niet volledig op gefocust kan worden. Rackmount.IT focust zich wel volledig op het produceren van de Rack Mount Kits, waardoor de kwaliteit erg goed is. Daarnaast produceren zij ook Rack Mount Kits voor firewalls waar nog geen Rack Mount Kits voor bestaan. Mark is verantwoordelijk voor de Marketing en Sales binnen Rackmount.IT. Rackmount.IT is een groeiend bedrijf in Nederland en telt ongeveer 5 medewerkers. 

 

Hier zie je mij samen met Mark van der Pijll, de Marketing & Sales manager. 

Mark heeft de opleiding Commerciële Economie gevolgd op de Fontys in Eindhoven. Hij is gestart met de opleiding Bedrijfeconomie op de universiteit van Tilburg, maar kwam er al gauw achter dat dit niet de juist studie was. Na 4 jaar heeft hij zijn opleiding Commerciële Economie afgerond en is begonnen met werken bij Rackmount.IT.

De functie van Mark sluit echt precies aan bij de opleiding die hij gevolgd heeft op de Fontys. Commerciële Economie is een splitsing tussen marketing en sales, waarin je veel kennis krijgt over beide vakgebieden. In zijn huidige functie bij Rackmount.IT zijn processen zijn niet vastgelegd. Eigen inbreng is dus van belang.

Belangrijke vaardigheden zijn communicatie, initiatief nemen en overzicht en structuur houden. Binnen een groeiende organisatie, met weinig vastgelegde processen is het belangrijk om zelf veel initiatief te nemen. Belangrijk hierbij is dat je durft fouten te maken. Niets is fout, alles kan, maar wel op een verantwoordelijke manier. Als er weinig vastgelegde processen beschikbaar zijn, is het extra belangrijk om overzicht en structuur te houden. Er zijn weinig mensen om het gehele bedrijf draaiende te houden, dus moeten medewerkers soms uit hun comfortzone gehaald worden. Dit houdt in dat zij ook taken moeten overnemen van anderen en taken moeten uitvoeren die niet worden opgedragen. Ook hier komt het eigen initiatief weer in terug

Ik heb het erg leuk gehad tijdens de meeloopdag en wil graag Rackmount.IT bedanken dat ik mocht komen!


Even voorstellen...

Even voorstellen dan maar. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat is zeker. Wie ben ik? Mijn naam is Marjolein van Rooy en ik ben 19 jaar oud. In het Brabantse Oisterwijk woon ik samen met mijn ouders en jongere zusje. Ik woon hier al mijn hele leven en ik ben hier dan ook naar de middelbare school gegaan. Daar heb ik eerst mijn HAVO diploma gehaald, waarna ik ben doorgestroomd om mijn VWO diploma te halen. Deze heb ik afgelopen schooljaar dan ook met trots mogen ontvangen. Daarnaast heb ik ook twee International Baccalaureate (IB) diploma's behaald. Waarmee mijn niveau van Engels boven gemiddeld mag worden verwacht. Ik vind het leuk mezelf uit te dagen en nieuwe dingen te leren. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om actief bezig te zijn en houd ik van een boel gezelligheid om mij heen. Ik vind het leuk om sportief bezig te zijn, ik hockey al weer 12 jaar bij hockeyclub HOCO. Op mijn middelbare school heb ik in de leerlingenraad gezeten. In de vakanties help ik al 6 jaar mee als vrijwilliger bij kindervakantieweek Wonderland in Oisterwijk. Als bijbaan werk ik als leidinggevende bij de Jumbo, daar ben ik verantwoordelijk voor de kassa afdeling. Verder ben ik ondernemend, ik vind het leuk om dingen te organiseren en te regelen. Ook ben ik perfectionistisch en vind ik het fijn om controle te hebben. 


Momenteel studeer ik Bedrijfskunde MER aan de Avans in 's Hertogenbosch. Deze studie heb ik gekozen, omdat ik opzoek was naar een praktische opleiding. Ik vind het leuk om praktisch te leren. Daarnaast vind ik economie leuk, vooral als ik dit kan combineren met het sociale. Voor de toekomst zie ik mezelf op een sociale, creatieve functie in een bedrijf. 
De introductiedag van Bedrijfskunde was leuk. Erg sportief en op teambuilding gericht, dat vind ik leuk. De eerste schooldag was vooral informatie en rustig aan beginnen. Nu heb ik er alweer 3 weken op zitten en heb ik kunnen ervaren hoe het is om deze opleiding te volgen. De lessen vind ik tot nu toe interessant. Algemene economie en bedrijfseconomie is op een lager instapniveau dan de middelbare school. Communicatie en management vind ik erg leuk en interessant. De docenten van alle vakken zijn vriendelijk en hebben veel inhoudelijke kennis. De opleiding vind ik erg divers en breed, dat is ook waar ik voor gekomen ben. Alles op Avans is goed geregeld. De klas vind ik gezellig en er zitten zeker mensen in waarmee ik het goed kan vinden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb